visual-LOGO-1

“Vi vil ha’ vejbump!”

 

DSCN1955-kopi

Uunt Chiwias 2012

 

uunt gruppe opstill

2008

   Den sidste del af rejsen ud til mine venner i Ecuadors jungle har budt på dramatiske forandringer …

Baggrunden for min kontakt er,  at jeg siden 1988 har haft kontakt til en indiansk minoritetsgruppe, Chuints, i junglen i det sydøstlige Ecuador. Den vidtforgrenede slægt er shuares og har gennem årene været vært og samarbejdspartner i mange projekter.

Den traditionelle shuar-kultur er under kraftig påvirkning i junglen i Ecuador. Shuarerne udgør en minoritetsgruppe, der i årtier har kæmpet for egne  landområder, for hensyn til naturen og for retten til egen etnisk identitet.

uunt grupo con lars

1992

Samtidig bliver shuar-kulturen presset af nye, moderne forbrugsmønstre. Resultatet er, at skikke, håndværk og myter bliver ændret kraftigt eller forsvinder.

De mange serier af foto- og videooptagelser fra besøg og projekter i 1988, 1992, 2008 og 2012 har – efter Chuint-slægtens egne udsagn – bidraget til at støtte individuel identitet og lokal selvforståelse.           

- ‘Acceleration’ virker som et nøgleord, der kendetegner forandringerne. For den rejsende gæst betyder det, at det sidste stykke af busturen til Uunt Chiwias sker i rasende fart …

/LH

 

Vejbump

uunt vej 3 kopi langt format kopiEt nyt, farligt vejanlæg skærer nu gennem junglen i den østlige del af Ecuador. Vore indianske venner udtrykte deres stærke bekymring over mange trafikulykker, da Grete Aagaard og jeg besøgte Chuint-slægten i oktober 2008.

Ved vores genbesøg i 2010 sagde vores værter, at de ville have vejbump i stedet for gul maling i striber på den nylagte asfalt. Vi udarbejdede på stedet – og sammen – en ‘brugsfilm’, som få dage efter blev vist på lokal-tv i Macas. Det blev til en ytring, en protest, et opråb til omverdenen.

Co-producenter er Genaro Chuint, Galo Chuint og en gruppe børn. Vejbump (5:23)  -08/-10

Edy på 13 år organiserede børnekoret, der råber: “Vi vil ha’ vejbump!”

Artikel: ’Slutbilleder. Efter besøget i Uunt Chiwias’ v. Lars Henningsen. Tidsskrift for børne- og ungdom nr. 53, -09  (Læs)

Arbejdsnotat, Imagine Reality. ’Sandhed, autenticitet og samarbejde i kulturernes nære periferi ’ v. Lars Henningsen. Dec. -12.   (Læs)

Tekster og citater

 

Billeder og beretninger fra en slægt af shuares

uunt rosa og luz maria renset kopiuunt tres hermanos kopi

 

uunt el abuelo kopiuunt isc gen tv still

 

Fotografier og video er en vigtig del af kontakten med slægten Chuints. Filmen Iscenesætter, der er optaget tilbage i 1992, udgør nu et stærkt vidnesbyrd om liv og mennesker i Uunt Chiwias:

Iscenesætter

uunt isc lars rosaFotografi hos Chuints. Den samme eftermiddag, de samme familiemedlemmer. Tre forskellige typer kameraer og et let blafrende bagtæppe.

Til trods for at familiefotograferingen sker inden for knap et par timer inden junglemørket sænker sig, oplever vi de medvirkende helt forskelligt i de forskellige typer optagelser; portrætterne udstråler meget forskellige udtryk, stemninger og staturer.

Artikel: ’Iscenesættelsens sandhed’ v. kunsthistoriker Rune Gade. 1999 

 

 

uunt glæde v tæppe

Efter gruppefotografering 2008

 

uunt drengene m arme kopi

Tags: , , , ,
Back to Top ↑