visual-LOGO-1

Kamera af papkasse og kagedåse

 

Se verden på hovedet

Det her er virkelig fantastisk.
Jeg kan se næsten alting.
Jeg kan se mennesker.

Pigen på 11 år, der siger dette, og hendes lillebror sidder i mørket inde i en stor ombygget papkasse. De deltager begge i et projekt med børn: ’Se verden på hovedet.’ Kæmpepapkassen er monteret på en plade, der er forsynet med hjul. Vi kører rundt på stierne mellem boligblokkene, og undervejs fortæller pigen, hvad hun ser og oplever inde i kassen.

Gruppen af børn fotograferer og filmer noget af alt, der sker i processen. 

Workshoppen ’Se verden på hovedet’ var en del af projektet Med Unge Øjne. Det holdt til i beboerhuset Tousgaardsladen, der er placeret midt imellem Toveshøj og Gellerupparken.

 

Hulkamera … dybt under skolen     

leg hul ressa m kasse BEn gruppe børn bygger kameraer og fremkalder billeder på Hjerk-Harre Skole, der lå på Salling. De fortæller om, hvordan fx en æske eller en lille kasse kan omdannes til et kamera. I filmen ser vi, hvordan børnene sidder helt stille i mange minutter foran deres hjemmebyggede kamera, mens det eksponerer. Nogle gange sker optagelsen sammen med et udstoppet dyr fra skolens biologisamling. Legen med fotopapir, lys og væsker udfolder sig i skolens frikvarterer. Se filmen Hulkamera   (9:00) -97

Ledsagehæfte til filmen Hulkamera.  Heri ses artiklen ’Gummistøvlefotografi’ v. Lars Kiel Bertelsen samt introduktionen ’Dybt under skolen …’ v. Lars Henningsen, hvori børnegruppens hulkamera-aktivitet bliver præsenteret  (1997)  (Læs)

Anden relevant artikel: ’Om at lege med medier’ v. Lars Kiel Bertelsen. Tidsskrift for børne- og ungdomskultur nr. 45. -02  (Læs)

Tekster og citater

leg hul rasmus

Rasmus fotograferer med hulkamera: på grund af den lange eksponeringstid bliver den baskende høne, han holder mellem hænderne , usynlig på billedet!

 

En lørdag  i Mexico City – Hulkamera

hul mex på plads mindre

Skærmbillede 2013-02-22 kl. 13.37.52 kopi

MoCo Cultural afholdt workshops for børn i Centro Histórico, Mexico City. MoCo Culturtal inviterede mig til at deltage. Jeg opfordrede børnegruppen til at bygge en særlig slags ’live-hulkameraer’ af kasser fra en nærliggende butik, der kun forhandler brugte papkasser.

Børnegruppen fotograferede og filmede aktiviteterne indimellem byggearbejdet med papkasse-kameraerne.  Senere blev samlingen af de mange optagelse redigeret og formet til et dokumentarfilmnotat: En lørdag i Mexico City (4:20) 2011

’Moco’ er spansk og betyder ’slim’,  ’snot’ og ’bussemand’. Deltagerne kalder sig ’barrionauter’. ’Barrio’ henviser til ’kvarter’ eller ’bydel’. MoCo Cultural har senere fået nyt navn og tilholdssted i La Merced, Mexico City, nemlig:  Gyb Byg 

English version

 

Tags: , , ,
Back to Top ↑