visual-LOGO-1

Leg mellem fiktion og dokumentation

 

Kropslig - rumlig leg omkring kameraet. Optagelser til: - det er livet, det handler om! En video om drenges vilde lege.– det er livet, det handler om! En video om drenges vilde lege

   I et dramatisk tempo interagerer dokumentarister og kamera i fem 5 til 10-årige drenges legekultur. Hensigten er at vise samarbejdskvaliteter og æstetiske dimensioner i drengegruppens vilde lege. Det sker i kældre, krat og på på parkeringspladser, der hvor de bor; på de steder, de kender godt fra års udøvelse i deres legekultur.

Medproducent: Klaus Lasvill Mortensen. Produktionen skete i regí af Foreningen Vildskud i samarbejde med Nicholas, Kristoffer, Silas, Claus og Ulrik fra Byagerparken ved Odder.

I filmen indgår interview med børnekulturforsker Flemming Mouritsen.

Se filmen  (24:00) 1991.

Artikel ’Drengeleg og actionmænd’ v. Flemming Mouritsen. Udgivet af Foreningen Vildskud -91  (Læs)

 

Børnevideo

To børnegrupper fra Århus-området iscenesatte i midten af 90’erne nogle af de fortællinger, der optog dem. Børnene brugte kamera, de redigerede og formidlede. Afsæt var deres velkendte lege og legesteder kombineret med karakterer, figurer og viden om begivenheder fra verdenshistorie, biograffilm mv.

I projektet indgik et fælles dokumentarisk perspektiv,  idet voksne og børn skildrede forløbene med et ekstra kamera. En Børnevideo-beretning er:

leg dgp TODRENGE copyfarve lav

 

Videoen om videoen Den gale professor

Drenge i ni til 12-årsalderen udformer en historie, filmer og redigerer video. Inspirationen er bl.a. karakterer fra filmene Hannibal the Cannibal og Batman. Vi ser både uddrag af børnegruppens video Den gale professor og dokumentarskildringer fra forberedelser og gennemførelse af videooptagelser.

Silas, Ulrik og Kristoffer er initiativtagere. De deltog også i filmprojektet - Det er livet, det handler om! En video om drenges vilde lege. Klaus Lasvill Mortensen og Lars Henningsen assisterede. Se filmen  (14:00) 1998.

Artikel:  ’Så gør jeg sådan her … nærmest. Et kropsfænomenologisk blik på leg med kamera  v. Lars Henningsen. Tidsskrift for Børne- og ungdomskultur nr. 45. -02   (Læs)

 

leg dr vindrue dump just Videoen om videoen

           En dronnings skæbne

Anne og Johanne, begge 11 år, er intenst optaget af dronning Marie Antoinettes ulykkelige skæbne. De iscenesætter episoder fra Den Franske Revolution med sig selv som aktører. Søskende, forældre og dokumentarist medvirkede som aktive hjælpere.

Projektet omfattede detaljerede historiske studier af livet hos det franske hof. Den intense proces indebar dog også en mock up-konstruktion af en guillotine, hvori en IKEA-reol var en væsentlig bestandtdel.  Se filmen  (9:00) 1998

Ledsagemateriale til videoerne Den gale professor og En dronnings skæbne. Hæftet ‘Børnekultur – medielege’, -99   (Læs her)

 

Visual Remarks har været involveret i flere samarbejdsprojekter, hvor ph.d. i medieleg Klaus Thestrup og Ole Caprani, Datalogisk Institut, Aarhus Universitet var initiativtagere. Det er bl.a. følgende projekter og film:

 

Robotterne går sig en tur

robotterne går sigLego-byggeklodser og videokamera er del af en temauge hos en børnehaveklasse på Katrinebjergskolen i Århus.Klodserne kan programmeres, og børnene undersøger ivrigt legetøjets muligheder. Børn, legetøjsbiler og robotter indtager gulvet i klassen, og dokumentaristen er sammen med videokameraet en aktiv del af mylderet.  Se filmen  (11:00) 2002.

 

 

I det blå rum

blå 3Medielege, skrot og kamera! Børnehaveklasser eksperimenterer med webkamera, video i et cromakey-studie på CAVI, Aarhus Universitet. Det dokumentariske arbejde sker i tæt samspil med børnegruppens undersøgelse af udstyr og rum.

Resultatet blev en række sekvenser fra projektet på dvd, som blev delt  mellem børn, forældregruppe og forskningsprojekt. Formidlingen rummer 11 filmsekvenser. Her følger links til et udvalg på tre:

 

Biler og kejser pingviner  Se filmen (2:47)

På den store skærm  (2:57)

På tur med kamera  (3:36)

Introduktion: ’I DET BLÅ RUM. Medieleg med skrot og kamera’  v. Klaus Thestrup. -07. Folderen indgår i ledsagefolder til projektets dvd-udgivelse   (Læs)

 

- det blir’ en fed film, hva’! og En tur på Aros

girls onlyProgrammérbare robotbiler og mobilkameraer plus spejle og barbiedukker; projektet Girls Only gav intense muligheder for undersøgelser af billeder, teknik, rum og fortællinger.

Kortfilmen En tur på Aros skildrer konstruktionsaktiviteter og robotbilernes bevægelser ud i den museale deloffentlig. – Den ultralave optagevinkel åbner for helt særegne rumoplevelser!

 

- det blir en fed film, hva’!  Se film her  (4:20)

En tur på Aros  (4:02)

 

Tekster og citater

Tags: , , , ,
Back to Top ↑