visual-LOGO-1

ud over kanten mexico 3

Tegn og design i offentlige rum

Min forbløffelse var stor, da jeg med et lille kamera i lommen cyklede ud til et 400 meter langt værk, som en skoleklasse havde udført ved en indfaldsvej til Århus.

Lige så megen forbløffelse oplevede jeg, da jeg kiggede ud fra vinduet i et 4. sals advokatkontor over for Aarhus Rådhus. Min hensigt var at få en kameravinkel på et andet kridt-værk, der også var skabt af en klasse fra Tovshøjskolen. – En kæmpe cirkel foran rådhuset med præcis kommunikation i tekst og grafik.

Tanken, der melder sig,  er: Hvor rummer de børn dog megen energi, som  ligger på lager, parat til at blive udfoldet.

/LH

 

Ud over kanten

kridt back up ver 3 justeretkridt back up ver 3 h justeretEn børnegruppe fra Tovshøjskolen tegner og skriver med kridt på pladsen foran Århus Rådhus. Det sker i en 10 meter stor cirkel. Vi ser tekster som fx: Vær venlig at kæfte op! Og: Dans med borgmesteren.

Billedkunstnerne Grete Aagaard og Tanja Nellemann igangsætter processerne sammen med børnenes lærere. Gruppen indtager byrummet og transformerer det.

Hensigten er, at børnene oplever, at de kan ytre sig og tage deres plads i det offentlige rum. De formidler med stolthed til kamera og mikrofon, og borgere i byen får mulighed for at opleve pladsen, ord og opfordringerne på nye måder. Se: Ud over kanten   -11/-13 (4: 40)

 

Som man råber …

Den dag ordsprogene forbandt Gellerup og Åbyhøj

som man råber 2Mange hundrede meter dekoration på fortovet i Åbyhøj! – Dokumentarisk notat fra projektet i 6. klasse på Tovshøjskolen ved Århus hvor Grete Aagaard og Tanja Nellemann var huskunstnere i foråret 2010. I alt kunne passerende se og opleve de ca. 400 meter med klassens præcist tegnede tekst- og billedudsagn i tre – fire dage i maj indtil regn udviskede arbejdet.

 

som man råberI filmen indgår en samling af optagelser fra projektforløbet. Deltagergruppen medvirker ved oplæsning af ordsprog og med feedback på redigering. Se: Som man råber  (4:15) -10.

Artikel: ’- men man kan tude, lige så meget du vil over sodavand! Kunst, kommunikation og offentlighed: med ordsprog, ornamentik og kridt på byens fortov’ v. Lars Henningsen. (Speak Up! nr. 5 – In the Hood. 2011 – Projektet: Dig og mig og os tre v. Grete Aagaard og Tanja Nellemann.

Publikationen er udformet som en plakat, der kan foldes til et hæfte  (Fold og Læs)

Vejledning i foldning af kombineret folder og plakat: (HOW TO FOLD) 

 

Acciones Sociales

Børn, kridt og stencils i La Merced, Mexico City

Gode kræfter i det centrale Mexico City – herunder ikke mindst billedkunstneren Gitte Bog – arbejder intenst med workshops for børn. Gitte har introduceret det at arbejde med stencils, slogans og kridt i offentlige rum på gadestrøget Talavera.

Det skete i januar 2014, og det er fascinerende at se, hvordan børn i så forskellige dele af kloden tager fat i denne udtryksform. Rækken af workshops er organiseret i platformen GyB ByG.

Se råoptagelser fra GyB ByGs version af ide og teknik i filmene Ud over kanten og Som man råber: 

 

 

 

 

 

 


Back to Top ↑