Animation: den korte fortælling
Træet og den røde kat
Bydelen La Merced i hjertet af Mexico City undergår voldsomme kulturelle og økonomiske ændringer. Her ligger kulturcentret Casa Talavera, der tilbyder aktiviteter og workshops til områdets kvinder og børn.
Jeg afholdt i efteråret 2011 en animationsworkshop for 11 børn i alderen syv til 13 år. Forløbet fik tillige megen opmærksomhed fra personale, lærere, forældre, ældre og yngre søskende, kulturmedarbejdere, vagtfolk m.fl.
Der indgik forskellige animationsteknikker: ’To-flipper’ – ’Tegnefilm i kina-bog’ – ’Bevægelige papfigurer’ og den klassiske ’Snurre-Thaumatrop’.
Det at afholde og deltage i workshops udgør en meget kendt praksis blandt voksne og børn i Mexico City. Workshops (’talleres’) udgør et supplement og alternativ til den mere strikse og ikke så kreativt orienterede dagskole.
Arbejdet med den dokumentariske beretning Træet og den røde kat skete i kontakt og udveksling med børnene. De kommenterede videoen under redigeringen, og de bidrog med lydeffekter. En præmis var, at alle deltagende børns animationer mv. indgik i dokumentationen. Forløbet afsluttede med udstilling, visning af film og uddeling af dvd’er.
/LH
Dokumentarisk selvfortælling: Træet og den røde kat (8:30) -11
Fisken i hængekøjen og andre tegnefilm
Børn tegner film i små huskeblokke i SFO Risskov. Videoen giver et indblik i børns fortællinger, børns brug af virkemidler fra medier og deres interesse, når det gælder om at tegne og lave lyd.
Teknikken er enkel. Samtidig er børnenes ultrakorte tegnefilm meget præcise og levende både som fortælling og lydligt-filmisk udtryk. Se Fisken i hængekøjen (9:00) 1999.
Introduktion: ’Kultur i huskeblokke’ v. Lars Henningsen. Ledsagematerialet til filmen Fisken i hængekøjen. (Læs)
Artikel i Dagbladet Information: ‘Livtag med verden’ d. 6.6.2000